hond-kopen

hond-kopen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Grote of kleine hond

Als je besluit een hond te kopen, dan zul je te maken krijgen met allerlei keuzes. Wil je bijvoorbeeld een grote of een kleine hond? In sommige gevallen is een kleine hond zelfs beter. Terwijl je in andere gevallen misschien liever een grote hond wilt. Uiteraard speelt persoonlijke voorkeur ook mee.  

Kleine honden

Kleine honden zijn vooral geschikt wanneer je niet echt een grote woning hebt. Een kleine hond heeft immers een stuk minder ruimte nodig. Ook kan een kleine hond in sommige gevallen beter geschikt zijn voor een gezin met kleine kinderen. Een grote hond heeft namelijk niet altijd door hoe groot hij is en kan dus tegen de kinderen aanspringen. Een klein hondje is doorgaans ook beter als schoothondje.  

Grote honden

Grotere honden worden doorgaans veel gebruikt als waakhond. Ook kan een grote hond prima geschikt zijn voor een woning met veel ruimte, bijvoorbeeld een grote tuin. Tevens zijn grote honden in het algemeen veel minder fel dan kleine honden.  

Persoonlijke keuze

Natuurlijk is het heel goed mogelijk dat je een bepaalde voorkeur hebt. De een vindt grote honden leuker, de ander houdt juist meer van kleine honden. Kijk wel of het formaat van een hond wel bij je leefomgeving past. 

Asiel of fokker

Wil je een hond kopen bij het asiel of bij een fokker? Dit is een keuze die je zelf moet maken. Beide keuzes hebben voor- en nadelen en er is geen foute keuze. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren.  

Hond bij een asiel

Een hond bij een asiel kopen betekent dat je een hond een nieuwe kans kan geven. Vaak zitten er honden die goed luisteren en goed gesocialiseerd zijn. Uiteraard kunnen er ook honden in een asiel zitten die geen goed verleden hebben gehad en daardoor veel training nodig hebben. Je moet dan ook goed opletten wanneer je een hond gaat uitzoeken. Zorg dat je goed op de hoogte bent van het verleden van de hond. Wanneer je al de nodige ervaring hebt met honden, kan het een goede manier zijn om een hond een leuke kans te geven. Bij een asiel kun je soms ook puppy’s vinden en deze zijn vaak veel goedkoper dan bij fokker.  

Hond bij een fokker

Een hond bij een fokker kopen betekent dat je een hond al vanaf een jonge leeftijd in huis kunt hebben, vanaf acht weken. Ook krijgt je een hond een stamboom. Dit betekent dat je er eventueel zelf mee kunt fokken. Een goede fokker zal de hond ook goed socialiseren, zodat het begin van een training al is gemaakt. 

Goede fokker vinden

Hoe vind je een fokker die betrouwbaar is? Als je weet welk ras je wilt, dan kun je kijken op de website van de rasvereniging. Ook moet je zelf ook goed opletten wanneer je de fokker bezoekt.  

Waar moet je op letten?

Hoeveel honden heeft de fokker en hoeveel verschillende rassen zijn er? Mag je alle honden zien en hoe zit het met de papieren? Stel vragen, ook specifiek over het ras en bezoek meerdere fokkers om met elkaar te vergelijken. Stel bij alle fokkers precies dezelfde vragen. Kijk of de puppy’s in een huiselijke sfeer wonen en niet in een schuurtje zitten. Controleer ook hoe de gezondheid van de honden wordt gecontroleerd. Bekijkt de fokker alleen het hoognodige of worden er meer gezondheidstests gedaan? Wat komt er in het contract te staan over aangeboren afwijkingen en erfelijke ziektes? Krijg je dan je geld terug of een nieuwe pup?  

Is er een klik?

Ook heel belangrijk is dat je een klik hebt met de fokker. Je moet toch een soort band hebben met de eigenaar, omdat de kans groot dat je ook nog contact zult houden nadat je de hond hebt. Kijk ook of de fokker dezelfde dingen belangrijk vindt als jij. Zoals bijvoorbeeld een hond als maatje, voor shows of misschien juist de hondensport. 

Hond uit het buitenland

Sommige mensen kiezen ervoor een hond uit het buitenland te kopen. Dit kan omdat er een fokker in het land zit die een goede naam heeft. Ook kun je een hond redden die bijvoorbeeld een zwerfhond is geweest.  

Hond adopteren uit het buitenland

Wil je een hond adopteren uit het buitenland? Je kunt zwerfhonden adopteren uit landen als Spanje, Roemenië en Griekenland. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen. Er wordt wel goed gekeken naar het dier en de situatie, zodat er een hond kan worden uitgekozen die bij je past. Het voordeel met een adoptie uit het buitenland is dat je een zwerfhond een kans kunt geven een mooier leven te krijgen. Er zullen ook geregeld controles zijn om te kijken hoe het gaat en of je nergens tegenaan loopt. 

Kindvriendelijke hond

Heb je een gezin met kinderen? Dan moet je hier wel rekening mee houden bij de keuze van je hond. Je wilt immers niet dat de kinderen worden gebeten of dat de hond bang is voor een kind.  

Houd rekening met het ras

Houd rekening met het ras dat je kiest. Er zijn rassen die beter met kinderen overweg kunnen dan andere rassen. Het is dus raadzaam een beetje te weten hoe dit zit. De meeste honden kunnen echter prima met kinderen overweg wanneer ze hier vanaf jonge leeftijd mee te maken hebben gehad.  

Laat de kinderen kennismaken met de hond

Het is erg belangrijk dat je de kinderen kennis laat maken met de toekomstige hond, voordat je het dier werkelijk koopt. Bij een fokker of asiel is het dan ook aan te raden om de kinderen mee te nemen en met de hond te laten spelen. Zo kun je meteen zien hoe er op de aanwezigheid van kinderen wordt gereageerd. Er zijn ook asielen waar je de hond een dagje op proef mee mag nemen naar huis. Het is dan ook beter te zien hoe de hond reageert op de kinderen in de huiselijke omgeving. 

Kruising of bastaard

Het is natuurlijk mogelijk om niet voor een rashond te gaan, maar voor een kruising of een bastaard. Een kruising kan de positieve eigenschappen van twee rassen hebben. Ook kan een kruising of bastaard veel goedkoper zijn dan een rashond.  

Kruising

Een kruising is een hond die een raszuivere vader en een raszuivere moeder van een ander ras heeft. Een kruising heeft dus de verschillende eigenschappen van twee rassen. Er zijn bekende combinaties, zoals de labradoodle, die ontstaan is uit een labrador en een poedel.  

Bastaard

Een bastaard is een hond waarvan het niet duidelijk is welk ras de ouders hebben. Het kan zelfs voorkomen dat het niet bekend is wie de vaderhond is. Het is bij een bastaard vaak niet duidelijk wat voor een eigenschappen het dier kan hebben. Een voordeel van een bastaard is echter wel vaak dat ze een erg goede gezondheid hebben. Er komen vrijwel geen erfelijke aandoeningen voor bij een bastaard. 

Pas op voor broodfok

Wie op zoek is naar een echte rashond, zal wellicht ook de broodfok tegenkomen. Hoewel het verleidelijk is om er een hond te halen, heeft het veel negatieve bijzaken waar je rekening mee moet houden.  

Wat is broodfok?

Broodfok is een fokker die puur uit is op het geld. Vaak laat een broodfokker een moeder meerdere nestjes per jaar krijgen. Ook werken broodfokkers vaak met meerdere rassen. Gezondheid van de pups is minder belangrijk en er wordt amper aan socialisatie gedaan. Een broodfokker is niet altijd even makkelijk te herkennen, omdat ze vaak de pups tijdelijk in een huiselijke omgeving hebben. Wees dus erg alert en zorg dat je niet in de ‘val’ trapt.  

Gezondheid puppy’s

De gezondheid van de puppy’s bij een broodfok is doorgaans erg slecht. Hoewel de puppy’s gezond kunnen ogen, is het in bijna alle gevallen van broodfok zo dat de gezondheid vroeg of later erg achteruit gaat. Een puppy bij een broodfok is goedkoop, maar je zult uiteindelijk nog veel geld kwijt zijn bij de dierenarts aan medicijnen en soms zelfs operaties. Het komt ook vaak voor dat puppy’s niet goed gesocialiseerd zijn. Dit kan problemen in de toekomst opleveren.  

Zoek op Google

Zoek de naam van de fokker op in een zoekmachine zoals die van Google. Zo kun je achterhalen of het een betrouwbare fokker is. Bij negatieve ervaringen zal dit snel genoeg naar voren komen. 

Reu of teef

Kies je voor een reu (mannetje) of een teefje (vrouwtje)? Sommige mensen vinden het niet belangrijk, maar voor anderen kan de keuze die je maakt wel van belang zijn. Zowel een reutje als een teefje hebben hun eigen voor- en nadelen.  

Reutje

Een reutje is vaak groter dan een teefje en bij langharige rassen hebben reutjes vaak langer haar. Ook is een reutje in het algemeen waakser en makkelijker te trainen dan een teefje. Reutjes kunnen dominanter zijn dan teefjes, maar met een goede training is dit prima onder controle te houden. Een nadeel aan reutjes kan het plasgedrag zijn. Reutjes willen graag een geurvlaag uitzetten. Dit doen ze om dominantie uit te stralen en ze willen overal tegenaan plassen. Als je niet oplet doen ze dit zelfs in huis. Het is dus van belang om goed op te letten en duidelijk aan te geven wanneer je hond ergens plast waar jij het niet wil.  

Teefje

Een voordeel van een teefje is dat ze vaak kleiner zijn dan de reutjes. Ook is dominantie doorgaans niet zo belangrijk bij teefjes. Je kunt een puppy ook prima aanschaffen als je al een teefje hebt. De meeste teefjes zijn erg gedreven in het opvoeden van pups. Dit lijkt vrij heftig, maar het is een manier om de pup te leren dat er begrip en respect moet hebben voor de oudere hond. Een nadeel kan zijn dat een teefje loops wordt. Dit is twee keer per jaar. In deze periode kan ze wat prikkelbaar zijn, zeker in de buurt van reutjes. 

Wat kost een hond

De prijs van honden kan erg verschillen. Dit is geheel afhankelijk van de plek waar je de hond koopt. Let niet alleen op de prijs. Een hele goedkope hond kan erg ongezond zijn en brengt daardoor veel extra kosten met zich mee.  

Hond bij een fokker

Een hond bij een fokker kan 600 tot 1500 euro kosten, afhankelijk van het ras. Ook zijn de prijzen per fokker verschillend. Let wel op dat broodfokkers vaak honden hebben die aanzienlijk goedkoper zijn. Honden van broodfokkers zijn echter doorgaans erg ongezond en de kans op problemen in de toekomst is erg groot. Veel broodfokhonden worden ook veel minder oud en hebben al snel met gezondheidsproblemen te maken.  

Hond uit het buitenland

De prijs van een hond uit het buitenland ligt tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk of het een reutje of teefje is. Je hebt bij een hond uit het buitenland vaak te maken met een bastaard en over het algemeen is de begeleiding erg slecht.  

Hond uit het asiel

De prijzen van een asiel zijn overal anders. De meest asiels vragen een prijs tussen de 100 en 300 euro voor een hond. Als een hond ouder is, is hij meestal goedkoper.  

Hond op Marktplaats

Op Marktplaats kun je veel goedkope tot gratis honden vinden. Soms zijn het herplaatsers, maar hou er ook rekening mee dat er veel broodfokkers op Marktplaats zitten. Controleer altijd goed of de aanbieder te vertrouwen is. 

Welk ras

Er zijn ontzettend veel hondenrassen waar je uit kunt kiezen Je moet een ras zien te vinden dat bij je past en aan je behoeftes voldoet.  

Welk ras kies je?


Bedenk goed welke eigenschappen je belangrijk vindt. Wil je een actieve hond? Een hond dat lekker als schoothondje kan dienen? Moet de hond snel kunnen leren? Wil je een hond die het met kinderen kan vinden? Een hond met een bepaald uiterlijk? Ga echter niet alleen af op het uiterlijk, maar let vooral op de persoonlijkheid en de mogelijkheden van een hond.  

Welke rassen zijn er?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welke rassen er allemaal zijn. Zo zijn er talloze boeken met uitleg over de rassen. Je kunt dan precies zien wat de eigenschappen van elk ras zijn. Ook kun je op televisie kijken naar het programma ‘Dogs 101’. Dit wordt uitgezonden bij Animal Planet en geeft voldoende informatie over bekende en onbekendere hondenrassen. Je kunt de afleveringen ook grotendeels terugvinden op YouTube. 

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over hond kopen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!